zondag 31 december 2017

Blog 13: Lang leve de houtkachel

September-December 2017
Er vindt een mooie nazomer plaats in San Pietro en dat geeft onze aannemer de gelegenheid om voor ons het zwembad uit te graven. Regelmatig worden we door hem op de hoogte gehouden met foto’s en filmpjes van de vooruitgang. Eerst wordt het gat gegraven, daarna komt er een kleine betonnen onderlaag in. 






Hier bovenop wordt de fundering gemaakt van staal waarop weer beton wordt gestort. Op de betonnen fundering wordt met polystyreen blokken de muren van het zwembad neergezet, ook hier gaat staal en beton in en natuurlijk wordt er ruimte gemaakt voor verlichting en filters. 




Ook de fundering voor het terras voor de schuur wordt gebouwd en de oude jeu de boule baan wordt omgetoverd tot betonnen terras. Lekker onderhoudsvrij. 









Het zwembad wordt nog niet helemaal afgemaakt want dan zouden we het gelijk moeten gaan onderhouden en daarvoor zijn we te weinig in San Pietro. Dus voorlopig blijft het bij ruwbouw, de liner (soort kunststof folie) waar het zwembad aan de binnenkant mee bekleed zal worden komt pas over een paar jaar.




15 december 2017
Na een zeer korte nacht vertrekken we om 05.00 uur ’s ochtends uit Den Haag. 




De reis gaat voorspoedig tot aan BelgiĆ«, daar begint het te regenen en sneeuwen. Gelukkig blijft de sneeuw niet liggen zodat we toch lekker door kunnen rijden. In Zwitserland is het mooi weer en we genieten van de mooie besneeuwde landschappen. 







Precies 12 uur na vertrek komen we aan in Cernobbio aan het Comomeer, onze vaste overnachtingsplek. We duiken vroeg ons bedje in.


16 december 2017
De zonsopkomst kleurt alles mooi roze aan het Comomeer. 




We ontbijten uitgebreid in het hotel en rijden daarna verder Italiƫ in. Hoe dichter we bij San Pietro komen hoe harder het gaat regenen. Dus bij aankomst snel naar binnen. We installeren ons, maar wat is het koud binnen in het huis. Snel de elektrische dekens aan op ons bedje en het elektrische kacheltje aan.


17 december 2017




Gelukkig schijnt vandaag de zon en we trekken onze laarzen aan om het terrein en het gebouwde zwembad te bekijken. Wat is er veel gedaan sinds september en wat is het een groot zwembad (5x10 mtr) en wat is het terras groot (25x4 mtr), het lijkt wel een landingsbaan. 











Door de regen van de afgelopen dagen zakken we met onze laarzen helemaal weg in de klei. Peter zit helemaal vast en zakt steeds dieper weg. 




Oh, gelukkig! Hij is weer los, snel weer de zijkanten van het terrein opzoeken want daar is het minder kleiachtig.
Ook de pilaren voor het smeedijzerenhek zijn gebouwd. Bovenop komen 2 grote lantaarns die we tweedehands op de kop hebben getikt en die Peter thuis in Nederland gaat opknappen. 




’s Middags gaat Peter witte tegeltjes plaatsen in de schouw in ons kleine woonkamertje. Daar moet de houtkachel komen. De witte tegeltjes zijn rustiek wat wil zeggen dat ze niet allemaal even recht zijn en er zitten deukjes in en er zijn hoekjes vanaf. Peter moet dit rustiek tegelen en dat is best lastig voor mijn superklusser die altijd alles kaarsrecht en strak maakt. Maar het rustiek tegelen lukt en het staat prachtig.




18 december 2017
’s Nachts worden we allebei geveld door de griep. We voelen ons hondsberoerd, koorts, alles doet zeer en we hebben het ontzettend koud. Nu is het ook heel koud in huis maar met griep in je lijf voelt dit alles nog kouder aan. De volgende ochtend probeer ik nog wel twee boterhammen te eten maar dat wil het grieperige lichaam niet en ik moet overgeven. De rest van de dag drink ik alleen water en eet niets. Drie dagen blijven we in bed, wat een pech. Als Peter zich weer wat beter voelt gaat hij gelijk de houtkachel installeren. Heerlijk! Nu kunnen we onze kleine woonkamer lekker warm stoken.  In de rest van het huis is het nog steeds steenkoud en ik heb wel vier lagen kleding aan (thermoshirt, dikke trui, fleecevest en zelfs een muts op in huis).











Vrijdag 22 december 2017
Vandaag gaan we naar de bank om de IMU te betalen. Op de terugweg halen we een buslading vol stookhout voor de houtkachel. 








De zon schijnt nu al vijf dagen en omdat we ons nu ook weer beter voelen gaan we lekker buiten lunchen, we eten zelfgemaakte pannenkoeken. 







Na de lunch gaan we buiten twee bomen snoeien. Het is prachtig weer en binnen een paar uur hebben we een grote berg met snoeihout liggen. Misschien hebben we iets teveel gesnoeid, volgend jaar maar even afwachten of deze bomen weer gaan uitlopen. 




Hierna gaan we de tussenwand zetten in het oude leslokaal. Deze grote ruimte wordt opgedeeld in twee appartementen en hiervoor bouwen we een wand van 4,40 mtr hoog bij 6,80 mtr. lang. Dat is een hele klus, we zetten alle stalen framedelen en Peter maakt die vanaf de steiger vast aan het plafond. De rest van het weekend zijn we druk met deze wand. 





’s Avonds stoken we de houtkachel lekker op en we zijn het er allebei over eens, wat een geluk en warmte brengt zo’n houtkachel tijdens het klussen in de winter. Met nog een beetje griep in ons lijf is de houtkachel een levensredder want klussen in december in zo’n koud huis is anders lastig vol te houden.



Maandag 25 december 2017
1e kerstdag en weer een prachtige zonnige dag. 







We bakken croissantjes en maken een uitgebreid kerstontbijt klaar (kerststol, eitjes, broodjes). Heerlijk! We hebben onze kleine woonkamer voorzien van wat kerstversiering en met de warmte van de houtkachel is dit een hele gezellige ruimte. 
Tussen de middag worden we opgehaald door Bert en Germa, we rijden met hen mee naar Agriturismo Il Casale waar we Margreet en Jan ontmoeten voor de kerstlunch. We zijn hier al eerder geweest en zoals altijd is het eten weer heel lekker en het is erg gezellig.





Dinsdag 26 december 2017
2e kerstdag. Vandaag klussen we weer verder. De tussenwand in het leslokaal is grotendeels af, er moet nog isolatie in en dubbel gips en hout maar dat komt een volgende vakantie. 








Vandaag gaan we verder met een voorzetwand in de grote hal van de gasten.

Woensdag 27 december 2017
’s Ochtends bij het opstaan worden we weer getrakteerd op een prachtige zonsopgang. Het plaatsje Piticchio tekent mooi af tegen de zonsopgang en aan de overkant kleurt de zon het plaatsje Montesecco geel en oranje. Wat een voorrecht om dit uitzicht te hebben. 









Maar een paar uur later is het gedaan met het zonnetje. Het is helemaal dichtgetrokken en het regent pijpenstelen. De rest van de dag is het erg somber en grijs weer.




Peter isoleert vandaag de stukken muur onder de ramen in de appartementen en in de grote hal.

Donderdag 28 december 2017
Vandaag gaan we rustig verder met klussen. Peter maakt nog een voorzetwand in de hal en ik geef hem alle gereedschappen aan vanaf de trap zodat hij niet iedere keer de steiger af hoeft. ’s Middags werk ik mijn blog uit op de laptop en aan het eind van de middag gaan we naar de bouwmaterialenhandel. We laten ons adviseren over een muur van plantenbakken die op het gedeelte waar de schuur moet komen de helling van grond tegen moet gaan houden. Ook laten we ons adviseren over een betonnen regenwateropvangtank, hiervan zullen we offerte per email ontvangen. Als het goed weer is zal onze aannemer de tank gaan plaatsen, de muur van plantenbakken bouwen en om het gehele perceel een omheining plaatsen van stalen palen met gaas waar ik dan volgend jaar klimplanten tegenaan kan zetten. Eind volgend jaar kunnen we dan de tuin verder afmaken en alle fruitbomen planten.


Vrijdag 29 december 2017
De laatste klusdag is aangebroken. Als we zitten te ontbijten zien we dat het buiten heel hard is gaan sneeuwen. 





Binnen de kortste keren is alles onder een wit laagje bedekt. Snel naar buiten om wat foto’s te maken voordat het weer is weg gedooid. 











De rest van de dag maken we alles klaar voor de terugreis en maken we de grote wand in het oude leslokaal helemaal dicht. Zo, ondanks de griep hebben we toch alle klussen kunnen doen die we van plan waren. 
's Avonds gaan we uit eten met Bert en Germa en Jan en Margreet. We rijden naar een restaurantje La Collina di Biducci waar we heerlijk eten. Schalen vol antipasti worden neergezet, heerlijke combinaties van groenten en vlees. Twee soorten pasta als primi en verschillende gegrilde vleessoorten als secondi. De dolce met limoncello kan er bijna niet meer bij zo vol zitten we. Het was een gezellige afsluiting van deze koude klusvakantie.




Zaterdag 30 december 2017
Om 05.30 uur staan we op om het huis op orde te maken voor vertrek. Klokslag 07.00 uur rijden we weg. Onderweg staan we helaas twee keer een uur stil door file door ongevallen waardoor we pas na 17 uur in Den Haag aankomen. We rollen gelijk ons bedje in om te dromen over een mooie toekomst in San Pietro.