zondag 18 december 2016

Blog 9: klussen in de kou

Voorafgaand
In Den Haag is de verbouwing in San Pietro regelmatig onderwerp van gesprek. Op internet zoeken we naar koopjes. Toen in de zomer een luxe badkamerzaak failliet ging en de showroominrichting op een veilingsite werd aangeboden sloegen we onze slag. Diverse kranen (o.a. Philip Starck design, Vola en Grohe), wastafels en spiegels werden voor een zacht prijsje op de kop getikt.


Het roze bakje vervangen we voor een wit eiken gefineerd bakje dat we bijbestellen bij de firma Not Only White.
                                                                                     
Nadeel was wel dat we deze spullen zelf moesten gaan demonteren in de showroom in Oosterbeek en dat bleek nog een hele klus. De showmodellen kranen zaten erg vast maar na een uur lukt het toch ze los te maken. Twee luxe Italiaanse draaispiegels (van Antonio Lupi) op standaard waren ingebouwd in een muur.


Ondanks dat we veel gereedschap bij ons hadden lukte het niet ze los te krijgen. Maar, we gaven niet op en reden naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt en huurden een boorhamer voor een uurtje. Uiteindelijk lukte het en reden we met een bus vol spullen tevreden terug naar Den Haag. 

In oktober bezoeken we in Utrecht een bouw- en verbouwbeurs en doen interessante informatie op over het zelf leggen van vloerverwarming. Omdat de Nederlandse offerte veel goedkoper en gemakkelijker te begrijpen is dan de Italiaanse offerte voor de vloerverwarming kopen we alle spullen in Nederland en besluiten we dit zelf te gaan plaatsen. Ook kopen we in Friesland 4 hardstenen douchebakken, 3x 120x90 cm en 1x 80x100 cm voor alle badkamers in het huis. Het is Chinees hardsteen en de douchebakken zijn in China al op afschot gefreesd. 

Een steenhandelaar uit Friesland heeft ze geïmporteerd. Als we in Friesland de douchebakken gaan ophalen zet de steenhandelaar ze met een heftruck in onze klusbus die gelijk een heel stuk naar beneden zakt; de bakken zijn meer dan honderd kilo per stuk, hoe gaan we die straks weer uit de bus krijgen? We vertellen dat we de bakken mee zullen nemen naar Italië en vertellen over San Pietro. Een week later worden we tot onze verbazing door hem gemaild. Hij had de afgelopen week een klant gehad uit Almere die een wasbak kocht om deze mee te nemen naar Italië. Dat is wel heel toevallig. Maar nog toevalliger is dat deze mensen op 5 km afstand van San Pietro ook al twee jaar een huis aan het verbouwen zijn.  Ze willen contact met ons en via e-mail wisselen we onze klusverhalen uit. Er zijn heel veel paralellen.

Ondertussen leven we in augustus en oktober via de WhatsApp groep van onze Nederlandse en Belgische buurtjes in San Pietro mee met de verschillende aardbevingen die Italië raken. Deze vinden op ongeveer 100 kilometer afstand van San Pietro plaats en de buurtjes worden verschillende keren uit hun bed geschud. Gelukkig is er geen sprake van schade in San Pietro en blijft het bij schudden, maar beangstigend is het wel.
In november bestellen we vanuit Nederland bij een Falegnameria in Arcevia alle 18 ramen, inclusief horren en 2 voordeuren. Onze aannemer zorgt ervoor dat de vensterbanken aan de binnenzijde worden geplaatst, de raamopeningen worden waar nodig gestuct en ook de nieuwe deuropening wordt aan de binnenzijde afgemaakt.




De bestelling van de ramen vinden we erg spannend, het betreft een groot gedeelte van ons verbouwingsbudget en we hebben de ramen van een proefstukje van 20x20 cm. uitgezocht. In verband met onderhoud hebben we gekozen voor kunststof ramen met een houtprint en dubbel glas. Zullen we de ramen straks mooi vinden? We wacht het maar af. Drie weken voordat we naar Italië gaan wijst Peter mij erop dat we het niet met de ramenleverancier over de hoogte van de handgrepen hebben gehad. De ramen beginnen al vrij hoog en zijn erg groot. Wat nu als de handgrepen standaard in het midden worden geleverd, dan moeten we ze openen en sluiten door op een klein trapje te gaan staan...........het zal toch niet…………. Het kost me één slapeloze nacht waarna ik het onderwerp maar los laat, de ramen zijn tenslotte al geproduceerd, we zien het wel als we in Italië aankomen.  Een paar dagen voor vertrek horen we dat de Italiaanse  ramenleverancier pas vanaf 5 december tijd heeft om de ramen en deuren te plaatsen en wij zullen op 3 december aankomen. Gelukkig biedt de aannemer aan dat we in één van zijn appartementen mogen verblijven op Rustico del Bozzo totdat de ramen geplaatst zijn en we maken graag gebruik van dit genereuze aanbod.

Donderdag 1 december 2016
De dag voor vertrek worden alle spullen voor de vloerverwarming geleverd. Samen met twee van de vier douchebakken wordt dit een hele zware lading. Gelukkig heeft Peter een paar weken eerder extra hulpveren gemonteerd onder onze Fiat Doblo Cargo en zou de klusbus het gewicht moeten kunnen dragen. 

Onze kat Rosso gaat naar de oppas. Peter zijn ouders zullen weer goed voor hem gaan zorgen. Dag Rosso, wees maar braaf en klim niet in de kerstboom!



Vrijdag 2 december 2016
Vanmorgen om 08.00 uur met een hele volle bus vertrokken. Vandaag rijden we 1000 km tot aan het Comomeer waar we een hotelletje hebben geboekt. De reis gaat voorspoedig en om 20.00 uur komen we daar aan. We genieten van het mooie uitzicht op het Comomeer en de lichtjes van de dorpjes en voelen we ons als waren we echt op vakantie.


Zaterdag 3 december 2016
Vanmorgen ontbijten we uitgebreid en maken een korte wandeling aan het Comomeer.




Daarna rijden we door naar San Pietro. ’s Middags om 14.00 uur komen we aan en laden een gedeelte van de grote lading uit. We zijn bloednieuwsgierig naar onze nieuwe ramen en deuren. Ze staan in de verpakking klaar om geplaatst te worden. We kunnen gelukkig al wel goed zien dat de door ons bestelde kunststof kozijnen met houtprint helemaal naar ons zin is. Pfff, gelukkig maar!


De grote ramen zijn echt heel groot 250x133 cm.
Het is koud in het huis en door alle werkzaamheden die in onze afwezigheid zijn uitgevoerd (dak, vensterbanken, deuropening) is het huis één grote bende. Overal ligt een dikke laag puin en stof. Gelukkig dat we hier nu nog niet hoeven te slapen. We installeren ons bij Rustico del Bozzo en doen daar de kachel aan.

Zondag 4 december 2016
Vandaag halen we zoveel mogelijk al het puin en bouwstof weg en het huis begint daardoor al weer aardig op ons droomhuis te lijken.

Maandag 5 december 2016
Vanmorgen start Luca van Falegnameria Lu.Na met het plaatsen van de ramen. Het tillen van de ramen is zwaar werk. De eerste ramen zitten er in. 


Het is gelijk een heel ander gezicht. Aan het einde van de dag zijn er 11 van de 18 ramen geplaatst. Het begint aan de buitenkant nu echt op een huis te lijken en ik ben er beduusd dat dit ons huis is, prachtig!

Aangezien ik zelf vandaag niet zoveel klusjes hoef te doen zet ik mezelf ertoe om voor mijn examen Veiligheid en Economie te gaan leren die ik eind december moet maken.

Om 16.00 uur wandelen we naar Casa San Pietro, het huis van Gerard en Margreet. Zij wonen in Nederland maar zijn vaak in hun vakantiehuis te vinden in San Pietro. Gerard vertelt over de ruïne dat hun huis was toen ze het kochten zonder toegangsweg er naar toe. Hij laat aan ons zien wat hij allemaal zelf heeft gebouwd en gemaakt. Het is een mooi honingkleurig huis geworden op een prachtige plek.


Terwijl Margreet een wijntje voor ons inschenkt krijgt Gerard een berichtje van de aannemer. Hij is nu bij ons huis in San Pietro en Gerard heeft hem even nodig om iets op te lossen aan hun zwembad. Gerard rijdt samen met Peter terug naar ons huis terwijl Margreet en ik gezellig verder keuvelen aan de keukentafel. Na een klein half uurtje zijn de mannen weer terug en borrelen we met zijn vieren verder. We genieten even van een warm huis en van de verbouwingsverhalen van Gerard en Margreet die ook al menige Italiaanse toestanden hebben meegemaakt. Dan is het tijd om weer terug te gaan want we hadden de ramenleverancier beloofd dat we niet te lang weg zouden blijven. Wanneer we  terug wandelen naar ons huis lopen we in het donker met een zaklamp op de strada bianca tussen de velden door.

Dinsdag 6 december 2016
Vanmorgen vertrekken we uit Rustico del Bozzo en pakken we alles in. Vanavond gaan we weer in ons eigen klushuis slapen. Peter maakt vandaag de fundering voor één van de grote douchebakken. Het grote klaslokaal zal volgend jaar worden verdeeld in 2 gastenverblijven en hiervoor plaatst Peter deze vakantie de 2 douchebakken zodat de gevlinderde betonvloer er volgend jaar omheen kan worden gestort.

Luca gaat met zijn collega verder met plaatsen van de grote ramen. Eindelijk kunnen we zien dat de handgrepen op de juiste hoogte zijn gemaakt, we zullen geen trapje nodig hebben. Ik lach naar Luca en vertel hem dat ik er een slapeloze nacht over heb gehad. Hij lacht terug en zegt: “Natuurlijk hebben we hier rekening mee gehouden”.

Wanneer Luca de voordeur gaat plaatsen vraag ik hem om in plaats van de nieuwe deurknoppen de grepen van de oude voordeur te gebruiken. Dit zijn oude koperen knoppen en geven de blinkend nieuwe voordeur een beetje oude sfeer mee. We zijn er erg tevreden over en besluiten voor de andere voordeur ook op zoek te gaan naar oude koperen knoppen.

Voor het plaatsen van de douchebakken heeft Peter een emmer Eurocol nodig maar die zijn we vergeten mee te nemen. Als we Luca vragen waar we dit kunnen kopen belt hij gelijk een paar mensen en geeft het adres van de firma Broncanelli in Serre di Conti. We rijden er naar toe en na wat zoekwerk komen we er. Twee mannen willen precies weten wat Peter ermee wil gaan doen om te bepalen hoeveel hij nodig heeft. We leggen het uit in ons beste Italiaans en één van de mannen gaat voor Peter op zijn knieën om op de grond voor te doen hoe Peter het smeersel en kinband moet aanbrengen. Een half uur later zijn we klaar en rijden terug naar ons klushuis. Wat een vriendelijke en servicegerichte mensen zijn het toch die Italianen. Ze nemen echt de tijd om je te helpen.
’s Avonds bivakkeren we in één slaapkamer, met een elektrisch kacheltje warmen we ons een beetje op in dit hele koude huis. We slapen als een roos.

Woensdag 7 december 2016
Het is koud en mistig als we om 07.00 uur opstaan. Nu ja zeg, hebben we eindelijk ramen zien we niets van ons prachtige uitzicht door dikke mist!





Vandaag gaat de timmerman de horren plaatsen, deze zijn in dezelfde kleur als de ramen. We overleggen nog even over de exacte plaats van montage op de dikke muren en zijn blij dat we erbij zijn om dit aan te geven. Peter gaat na het ontbijt verder met de douchebakken en maakt daarna een fundament voor de houtkachel onder de schouw in ons kleine woonkamertje.


’s Middags komen Jan en Margreet langs van Casa Allegria uit Frazione Montalfoglio. We leiden hen rond en vertellen over onze plannen met het klushuis. Jan en Margreet zijn 2 jaar geleden geëmigreerd en nodigen ons uit om bij hen te komen eten.

Donderdag 8 december 2016
Vanmorgen genieten we van een prachtige zonsopgang, het lijkt een prachtige dag te worden. Ik loop van raam naar raam om aan alle zijden van het huis te genieten van de verschillende uitzichten.









Ons gele huis kleurt goudgeel door de zonsopkomst



Vanaf vandaag hebben we het klushuis weer voor onszelf; de ramenleverancier is klaar met de werkzaamheden. Er moeten alleen nog horren geplaatst worden voor de grote ramen maar dat gebeurt volgend jaar. 

Na het ontbijt gaat Peter een bestaande deuropening iets groter maken. Deze deuropening gaan we niet meer als zodanig gebruiken maar is wel een handige plek voor de grote verdeelunit van de vloerverwarming waar we 13 groepen op gaan aansluiten. Na het slijpen zit Peter weer helemaal onder het stof. Ik geniet buiten even lekker van het zonnetje, het lijkt wel lente.





Na de koffie komt Ricardo langs, onze geometra. We hebben een aanvraag gedaan om een schuur te bouwen van 12x4 meter naast het toekomstige zwembad en hij is naar de Gemeente geweest om onze plannen te overleggen. Hij komt met slecht nieuws, als we deze schuur willen bouwen moeten we hiervoor een nieuw project starten en een kostbare bouwvergunning aanvragen. Gelukkig heeft hij ook goed nieuws; in de regels staat dat je zonder bouwvergunning wel één of meerdere lichte houten schuurtje (s) van 4x4 meter mag bouwen. Hij stelt voor om 2 houten schuurtjes van 4x4 meter te bouwen met hiertussen in 4 meter die we later kunnen overkappen met een pergola. Zodoende komen we toch nog heel dicht in de buurt van onze oorspronkelijke aanvraag van een schuur van 12x4 meter. Dit is economisch gezien de beste optie en hiervoor gaan we. Ricardo geeft ons een een document waarin in het Italiaans alle regeltjes staan voor het bijbouwen van schuurtjes, serres en pergola's. Dit kunnen we later thuis rustig doornemen.
Het is een prachtige dag vandaag en ik blijf maar foto's maken.



Aan het einde van deze mooie dag vullen de dalen zich weer met mist.




Vrijdag 9 december 2016
De zon doet zijn best om door de ochtendmist heen te schijnen, het lukt en de mist maakt plaats voor een prachtige zonnige dag.


De eerste week zit er al weer bijna op en we moeten nog beginnen met het plaatsen van de vloerverwarming. Wat gaat de tijd toch snel. Gelukkig zit het weer mee en kunnen we tijdens de koffie en lunchpauzes lekker buiten in het zonnetje zitten. Wat een uitzicht, rust en stilte, daar komt een mens helemaal van bij………….zucht.


Zaterdag 10 december 2016
Peter maakt het fundament voor de douchebak van appartement 2. 

’s Middags gaan we bij onze aannemer naar een voorbeeld kijken van een gevlinderde betonvloer. Deze willen we volgend jaar laten uitvoeren over de vloerverwarming heen op de gehele begane grond. Aan het einde van de middag rijden we door naar Montafoglio voor het etentje bij Jan en Margreet. Ergens in de buurt van hen is ook de vakantiewoning van de Nederlanders die we via de steenhandelaar in Friesland hebben leren kennen. Helaas zijn we de routebeschrijving naar hun huis vergeten mee te nemen dus we kunnen niet even gaan kijken. Een volgende keer dan maar.
Jan en Margreet wonen aan het einde van een hele lange onverharde steile weg met een aantal scherpe bochten. Gelukkig hebben we een goede routebeschrijving gekregen. Maar het is de route wel waard. 

Als we aankomen, zien we een prachtig uitzicht op Fratte Rosa, het lijkt wel een schilderij. We snappen gelijk waarom ze voor deze plek en het huis zijn gevallen.  We krijgen een volledige rondleiding en zitten daarna heerlijk bij de houtkachel en praten honderduit. Als het tijd wordt om aan tafel te gaan legt Margreet uit dat we gaan gourmetten op zijn Italiaans, een kleine elektrische pizzaoven met pizzapannetjes staat op tafel en we maken zelf onze eigen pizza’s. Vis, vlees, groenten, mozzarella, het is er allemaal.




Jan en Margreet vertellen over hun zoektocht naar een geschikt huis, vele jaren geleden. Voorafgaand aan hun emigratie hebben ze hun vakantiehuis een aantal jaren verhuurd en nu wonen ze er zelf permanent in. Margreet vertelt me over het gevoel van weemoed dat ze kreeg als ze de provincie Le Marche vroeger weer moest verlaten om naar Nederland terug te gaan, heel herkenbaar voor mij.

Rond middernacht vertrekken we weer. Met zijn vieren kijken we bij het weggaan nog naar de prachtige sterrenhemel. Zonder lichtvervuiling zie je hier onnoemelijk veel sterren en Jan wijst verschillende constellaties aan.


Daarna rijden we weer terug naar ons eigen koude klushuis. Ik zet snel mijn elektrische deken aan en we slapen weer heerlijk.

Zondag 11 december 2016
Vandaag is het zover, we gaan beginnen. Met het leggen van de vloerverwarmingsbuizen welteverstaan. Eerst isolatiefolie neerleggen, dan gegalvaniseerde matten erop en daarna de slakkenhuizen van vloerverwarmingsbuizen erop vast knopen met de speciale stroppentang.

In Nederland hebben we op YouTube verschillende filmpjes bekeken en met het legplan van de leverancier erbij lukt het om de eerste groepen in appartement 1  te leggen. Tevreden kijken we naar het resultaat.


Maandag 12 december 2016
De hele dag leggen we de vloerverwarming.

s Avonds duiken we vroeg ons bedje in want het is erg koud in het klushuis.

Dinsdag 13 december 2016
Ook deze dag staat weer in het teken van de vloerverwarmingsbuizen. 
Het is koud maar daar merken we gelukkig niets van als we hard aan het werk zijn. Vandaag stoppen we eerder want we hebben afgesproken om bij Gino en Veronique langs te gaan. Zij zijn ruim een jaar geleden uit België naar San Pietro geëmigreerd. Om 15.30 uur lopen we het pad af naar hun Casa dei sogni d'oro. 

In de verte zie ik dat er rook uit de schoorsteen komt, mmm…heerlijk even in een warm huis  zijn na die kou in ons onverwarmde klushuis.



Ook hier krijgen we een rondleiding door het pand en de grond die erbij zit. Gino en Veronique verhuren wel 4 appartementen, zomers hebben ze soms wel 18 gasten over de vloer.


Er is een groot zwembad van 12x6 meter waarbij een groot gedeelte uit  de rots moest worden gehakt. Italiaanse toestanden, zeg maar. Na de rondleiding gaan we binnen aan de keukentafel zitten. Pal naast de keukentafel staat een grote spekstenen kachel waar ik heerlijk met mijn rug tegenaan ga zitten. De kat van Gino en Veronique komt lekker tegen me aan zitten en ik voel me helemaal thuis, lekker warm en gezellig. Veronique verwent ons met heerlijk eten en Gino schenkt iedere keer onze glazen weer bij met rode wijn. Als we na een gezellige avond door de velden teruglopen hebben we deze keer geen zaklamp nodig want het is volle maan en die maakt zelfs scherpe schaduwen van ons op het pad.

Woensdag 14 december 2016
Ondanks dat we weer vroeg opstaan zijn we net te laat om de mooie volle maan te zien 
boven de heuvels. Terwijl we aan de ene zijde van het huis de zon zien opgaan, zien we aan de andere zijde nog net een randje van de maan ondergaan achter de heuvels.



Vandaag weer druk buizen knopen.


 ’s Middags komen Peter en Luca om te helpen met het tillen van de douchebak voor appartement 2. De hardstenen douchebak is erg zwaar maar het lukt de mannen om ook deze op zijn plaats te tillen.

Donderdag 15 december 2016
De laatste klusdag is aangebroken en we zijn vastbesloten om nog 2 groepen vloerverwarming in onze toekomstige keuken aan te leggen. Daarom staan we om 06.00 uur op en gaan gelijk aan de slag. Het is waterkoud en mistig buiten. ’s Middags komen Ricardo en Sante langs. Ricardo heeft onze IMU (Italiaanse OZB) betaald en wij betalen hem terug. Ook plaatst hij samen met Sante piketpaaltjes op de grens van ons terrein.

De gemeente heeft namelijk officieel toestemming gegeven om het houten bushokje te verplaatsen naar de rand van ons terrein. Zelf hopen we nog steeds dat het bushokje helemaal zal verdwijnen want de bushalte is honderd meter verderop en er is niemand die gebruik maakt van het bushokje. Maar, we wisten toen we het huis kochten dat het bushokje alleen verplaatst mocht worden en dus accepteren we dit.  Het bushokje is van de gemeente en zij zijn verantwoordelijk voor het verplaatsen ervan. We blijven hopen dat de gemeente  dit teveel werk zal vinden en alsnog toestemming zal geven tot het in zijn geheel weghalen ervan. Wordt vervolgd.

We werken hard door en ’s avonds om 19.00 uur zijn we klaar. We hebben 11 van de 13 vloerverwarmingsgroepen gelegd. 


Moe maar voldaan zijn we. Het werken in de kou en de vele klusdagen achter elkaar hakken er wel in en we nemen ons voor om een volgende klusvakantie meer tijd vrij te maken om niet te klussen en ook leuke dingen te gaan doen, maar of we onszelf aan deze belofte gaan houden? Wie weet.
Dromen is soms een stuk gemakkelijker dan het in werkelijkheid uitvoeren ervan.



Vrijdag  16 december 2016
Vanmorgen maken we het huis aan kant en vertrekken om 10.00 uur voor de terugreis naar Nederland. De hele dag gaat de reis voorspoedig tot aan Freiburg in Duitsland. Daar staan we 2,5 uur in een file en dat is erg frustrerend. Uiteindelijk doen we 17 uur over de terugreis en komen midden in de nacht in Den Haag aan. Ik zet gelijk de kachel aan en we duiken ons bed in.


Ciao ciao San Pietro, tot volgend jaar.