zondag 11 november 2018

Blog 16: Zoals verwacht loopt alles anders


5 maanden zijn we niet in San Pietro geweest om in Nederland te werken. Natuurlijk is dit hard nodig om geld te verdienen voor ons klushuis. Het is vier jaar sinds we het pand hebben gekocht en we betrappen ons er iedere keer op dat we kiezen voor duurzame robuuste oplossingen voor de verbouwing die comfort opleveren maar ook duur zijn. Een recent voorbeeld is de muro fiorito, een muur van stenen plantenbakken met drainage erachter die de helling tegenhoudt en we krijgen er meer vierkante meters terras door erboven.

Eerst zouden we slechts een gedeelte ommuren maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om deze muur groter te maken met als gevolg dat het geheel nu zo’n 30 meter muur is van 2 meter hoog.




Terwijl wij in Nederland werken is het in San Pietro een droge warme zomer en Luca bouwt de muur en de trap naar het zwembad. 




Ook wordt er een betonnen regenwateropvangtank geplaatst van 9100 liter. Hier komen de regenpijpen van het dak op uit en dit zal in de toekomst gaan dienen voor het besproeien van de tuin.

22 oktober vertrekken we weer met een volle klusbus naar Italië. De reis gaat niet erg voorspoedig want in België is een snelweg afgesloten en we worden binnendoor geleid dat veel file oplevert. Als we eindelijk weer op de snelweg zitten gaat er een oranje controlelampje branden op het dashboard van onze Fiat bus. Ik zoek het op in het boekje en het heeft te maken met het motormanagement. Er wordt aangeraden om de moter niet teveel te belasten. Tja, wat nu, we zijn super zwaarbeladen en moeten nog door de bergen in Zwitserland, dat klinkt als zwaar belasten. Dus toch maar een Fiat Garage opgezocht in Luxemburg. Daar worden we vriendelijk geholpen en na 1,5 uur kunnen we weer verder. De oorzaak bleek de EGR klep te zijn (voor de kenners), we kunnen verder rijden maar deze moet in de toekomst wel vervangen worden. Wat een ongemakken deze reis en dan zijn we er nog niet. In Frankrijk worden we na de tolpoortjes aangehouden door de politie, ons voertuig moet gewogen worden. We houden ons hart vast want we zijn zwaar beladen. Ik probeer de agent om de tuin te leiden door uit te stappen om de autopapieren zogenaamd te pakken. Non madame, zegt hij, in de auto tijdens het wegen. Ik dacht dat scheelt toch weer een paar kilo’s maar hij laat zich niet foppen. De gendarmerie zegt dan gelukkig: C’est bon ma cosi cosi oftewel het is goed maar net aan. We zitten 30 kilo onder het maximaal toelaatbaar gewicht. Gelukkig kijkt hij niet hoeveel gewicht de imperiaal mag hebben want die is zeker te zwaar beladen voor wat is toegestaan. Opgelucht zijn we, we kunnen door. Ik vraag Peter wat we gedaan hadden als we te zwaar belast waren. Hij zegt: "Dan had ik jou achtergelaten in Frankrijk en was zelf met de lading doorgereden naar Italië". "Jij redt je wel, hahaha".

We rijden door en rond 22.00 uur ’s avonds komen we aan in ons hotel in Cernobbio, aan het Como meer. We wandelen nog wat bij het meer en gaan dan lekker slapen.
De volgende ochtend ontbijten we uitgebreid en vertrekken daarna voor het laatste stuk van onze reis.


Eind van de middag komen we aan in San Pietro. Het regent pijpenstelen en het is koud. Dat had ik me toch iets anders voorgesteld.  We pakken alles uit en gaan ’s avonds lekker aan de overkant eten bij onze vriend Angelo van Piccolo Ranch.


Op maandagochtend gaan we eerst maar bij bar Centrale koffie drinken met een warm chocoladebroodje erbij. Het is koud en nat in Italië dus dat doet ons goed. 

We rijden door naar de bouwmaterialenhandel om spullen te bestellen. Daarna ga ik in het klushuis het keukenblok leegruimen om te verplaatsen om ruimte te maken voor het bouwen van het frame voor de vide. Peter heeft intussen het benodigde gereedschap naar het kleine woonkamertje gebracht waar we starten met het plaatsen van de gipsplaten tegen het plafond. Gelukkig hebben we een gipsplatenlift bij ons want op 3 meter hoogte met zijn tweeën een gipsplaat van 3 meter lang bij 1.20 meter breed plaatsen is erg lastig. 

Aan het eind van de middag wordt er op de deur geklopt.  Het is kweker Spallacci met zijn zoon. De vorige vakantie zijn we op zijn kwekerij geweest en inmiddels hebben we een twintigtal fruitbomen bij hem besteld en klimplanten als Hedera en Toscaanse Jasmijn voor tegen de omheining. En heel veel lavendelplantjes. Spallacci zegt dat het te nat is om de boompjes nu te planten want de grond is klei en kan nu niet goed bewerkt worden. Het is jammer want ik had me zo verheugd op het planten van de bomen en plantjes. Maar....zoals verwacht loopt alles anders.


We zeggen dat we geen haast hebben. We bespreken de aansluiting van de bestelde druppelleiding op de regenwateropvangtank d.m.v. een dompelpomp en in de toekomst mogelijk een bewateringscomputer. Op deze eerste klusdag baal ik als een stekker als Spallacci weg is want wat liep ik ineens te stuntelen met het Italiaans praten. De laatste tijd heb ik in Nederland niets aan de Italiaanse taal gedaan en tijdens deze afspraak moest ik alles echt uitleggen met handen en voeten. Maar goed, dat is uiteindelijk wel gelukt dus relax!
We slapen ’s nachts als een blok, wat natuurlijk komt door het klussen overdag maar ook doordat het zo stil is, iedere keer staan we er weer versteld van. In Den Haag horen we altijd trams, auto’s, sirene’s en hier niets, heerlijk.
De volgende dag is het weer gelukkig opgeknapt. We begroeten de overbuurman, de oude pastoor. Hij vertelt dat het niet zo goed gaat met zijn gezondheid maar hij doet alles gewoon iets rustiger aan. Wij klussen daarna weer lekker door. Aan het einde van de middag komen onze aannemers Peter en Luca en we bespreken de muro fiorito die geplaatst is in onze afwezigheid en de regenwateropvangtank. Ook wijzen we hen op de pilaar bij de voordeur van de gastenverblijven, deze is namelijk verzakt waardoor deze nu scheef is.  Daarna komen ook onze geometra en een ingenieur langs voor het bespreken van het schuurtje 4x4 mtr en de pergola 4x4 mtr. Hiervoor moet een constructieberekening gemaakt worden door de ingenieur en moeten we het bouwen van gecertificeerde materialen. We zijn zeer nieuwsgierig waar hij straks mee zal komen maar wachten de tekening maar af.
‘s Avonds wandelen we naar Bert en Germa, het is volle maan en het is een prachtig gezicht boven de velden.

We hebben afgesproken met Bert en Germa, Gino en Veronique en Rob. Iedereen heeft wat te eten of te drinken bij zich en we kletsen gezellig bij.
Woensdagochtend, we staan zoals iedere morgen weer om 07.00 uur op en kunnen dan mooi gelijk genieten van een prachtige zonsopgang.



Ik bak een Hollandse appeltaart met goudrenetten van mijn zwager en schoonzus. Aan het einde van de ochtend wordt er ineens op de voordeur geklopt, het zijn Elsemarijn en Wim Martijn. Het Nederlandse stel is twee jaar geleden een camping begonnen in San Lorenzo in Campo, Camping Sempreverde. Ze zijn toen gevolgd door het programma Ik Vertrek. Natuurlijk hebben we toen de uitzending gezien en had ik op Facebookgroep Italië liefhebbers aangegeven dat we in de buurt van hun camping aan onze droom werkten. Via Messenger had Elsemarijn in oktober aangegeven dat ze een keer langs wilde komen bij ons en nu waren ze in de buurt. We leiden hen rond in ons klushuis en ze vertellen over hun camping met safaritenten, bell-tenten en caravanplaatsen en hun huurhuis waar ze nu nog in wonen. We spreken af om volgend jaar ook een keer bij hun op de camping te gaan kijken.
De rest van de dag klussen we aan het gipsen plafond en genieten ’s avonds dan weer aan de andere zijde van het huis van een prachtige zonsondergang.

Ondanks dat het niet koud is steken we toch ’s avonds lekker de houtkachel aan, gewoon voor de gezelligheid.




Donderdagochtend, het is prachtig weer en om klokslag negen uur wordt zoals afgesproken de bestelling van de bouwmaterialenhandel geleverd, o.a. 20 gipsplaten van 3 meter lang bij 1.20 meter. 


We dragen alles naar binnen en drinken daarna een bakkie koffie met appeltaart. Omdat het zulk mooi weer is besluiten we vandaag de grote boom te gaan snoeien.


Peter trekt zijn zaagkleding aan en we gaan samen aan de slag. Het is veel werk en soms best gevaarlijk. De takken die we willen zagen lopen vlak langs elektroleidingen en het is erg uitkienen welke kant de takken op gaan vallen. Je wilt natuurlijk niet dat de takken bovenop Peter vallen die op de ladder staat met zijn motorkettingzaag. Aan het einde van de middag is de boom flink gesnoeid, we sorteren alle takken voor brandhout en verbranden alle bladeren. 




Dit geeft samen met wat oude pallets een flinke fik. Aan het einde van de dag komt er een oud mannetje van de hoek van de straat langslopen voor een praatje. Hij is 86 en heeft zijn hele leven in San Pietro gewoond. Hij heeft jarenlang in ons huis op school gezeten en vertelt van alles en nog wat. Het meeste kunnen we goed volgen maar halverwege zijn verhaal raken we de draad kwijt, hij praat snel en naar we denken soms in dialect. 


Maar in ieder geval is het gezellig om praatjes te maken met de verschillende buren. 
Vrijdag gaan we weer binnen verder met klussen nadat we eerst uitgebreid genieten van ontbijt, koffie en de mooie ochtenduitzichten. Ik verbaas me iedere keer weer over de schoonheid van het landschap. Zelfs als tijdens de zonsopkomst er een beetje mist hangt zijn de silhouetten prachtig! 



En de kleuren roze, oranje en blauw tijdens de zonsopkomst lijken wel nep, zo fel. Het enige dat ik hoef te doen is de foto te nemen en een filmpje te maken.






We plaatsen het metal stud frame voor het verlaagde plafond in de keuken. Ook plaatsen we een extra houten balk als versteviging voor de zware design hanglamp die hier in de toekomst moet komen te hangen. We testen de balk even uit door er zelf aan te gaan hangen.


Zondagochtend, we zijn nu bijna een week aan het klussen en vandaag hebben we klusvrij. We gaan vroeg een wandeling maken want er is regen voorspeld en nu is het nog droog. We genieten van de herfstkleuren en komen bijna niemand tegen. We zien in de verte een kudde schapen die begeleid worden door grote witte honden.


Tussen de middag gaan we lunchen met Bert en Germa bij een restaurant in de buurt.

Het is lekker en gezellig.
Maandag natuurlijk weer aan de klus. We meten uit waar de hanglamp in de keuken moet komen om de electrabuis op de plek te kunnen aanleggen. Van papier hebben we de toekomstige eettafel op grootte uitgeknipt zodat we kunnen schuiven om de juiste plek te bepalen voor de lamp met een draadje en een blokje hout. 

Daarna plaatsen we de gipsplaten aan het plafond. Het is een hele klus om alle inbouwspots die straks in het plafond komen goed uit te meten maar als het goed is hebben we dan straks echt onze droomkeuken. 


Aan het einde van deze klusdag neem ik weer even de tijd om te genieten van het uitzicht alvorens we aan de aperitivo gaan met een lekker wijntje.




Dinsdag, het is weer mooi weer en dat is natuurlijk prachtig voor 31 oktober. Dat betekent dat we onze pauzes lekker buiten kunnen zitten. 






De rest van de week zijn we vooral bezig met gipsplaten, gipsplaten en nog eens gipsplaten. Het enige uitje dat ik mezelf toesta is naar de supermarkt gaan om boodschappen te doen en onderweg te genieten van het mooie landschap op de route. Wat wel leuk is dat ik onderweg ineens een klein wild zwijn zie lopen, hij schiet snel de bosjes in als ik met de auto langsrijdt. We hebben de jagers ook al veelvuldig gezien dus of dit zwijntje de winter gaat halen is de vraag. Het weer is donderdag weer wat grijzer geworden maar ook dat is prachtig. 

We zijn tenslotte toch binnen aan het klussen. Er komt een technische man namens de brandweer kijken naar onze gastank. Hij vraagt wanneer we deze in gebruik gaan nemen. "Eehh dat duurt misschien nog wel twee jaar", zeggen we. Hij zegt dat we dan in ieder geval twee brandblussers moeten aanschaffen.
Het grijze en natte weer helpt het lichaam ook niet mee. Ik heb aan alle kanten spierpijn van het met een holle rug staan en met mijn armen in de lucht van het werken aan de plafonds. Zelfs mijn superklusser Peter heeft een hele zere nek en toch gaan we door.


Op vrijdag komen Frans en Karin langs om te kijken naar onze vorderingen. Zij hebben een klushuis tegelijkertijd met ons gekocht in Montalfoglio, Casa Cantina. Alleen zij zijn al klaar met verbouwen en inrichten en zijn nu met de tuin bezig. Het is gezellig en we spreken af om volgend jaar weer een keertje bij hen langs te gaan om te barbecueën.
Op zaterdag stoppen we eerder met klussen want we gaan bij Jan en Margreet eten, ook in Montalfoglio. Zij wonen er permanent en zijn al met pensioen. Als we naar hun toe rijden steekt er een hert de onverharde weg naar hun huis over. En als we tegen middernacht weer terug rijden zien we een groot stekelvarken dat voor onze auto uit loopt. Erg grappig om zo’n beest in het echt te zien.
Het zijn alle etentjes met vrienden, bezoekjes en dergelijke waardoor ik het klussen tijdens de vakanties volhoud. Iedere keer weer die gezelligheid waardoor de droom van het permanent leven op deze mooie plek levend blijft.

Zondag is het druilerig weer en daarom gaan we niet wandelen maar klussen maar weer verder. Vooral de plafonds van gipsplaten plaatsen duurt drie keer langer dan verwacht. We hebben er ons bij neergelegd dat we minder klussen deze vakantie kunnen doen dan vooraf bedacht, het bouwen van de vide in de gastenverblijven moet een andere keer gebeuren en ook de hal, overloop en de logeerkamer voorzien van gipsplaten moet een andere keer…..zucht.

Ondanks dat het plaatsen van de gipsplaten ons een beetje de neus uitkomt (vooral die schuine muren, de plafonds en de stukken naast de ramen, eigenlijk alles dus…..) zijn we wel heel blij met de geïsoleerde muren met gips. We voelen gelijk dat het huis er een stuk behaaglijker van wordt. Als we ’s ochtends in ons woonkamertje komen voelen we nog steeds de warmte van de houtkachel van de vorige avond terwijl de kachel al lang is afgekoeld.
Aan het einde van deze zondagmiddag gaan we samen met Bert en Germa naar Jeannette en Rene van La Fenella. Jeannette en Rene hebben we een paar jaar geleden ontmoet bij Piccolo Ranch en nu hebben we afgesproken voor een borrel. Ze hebben een veel groter klusproject dan wij en het is heerlijk om even inspiratie op te doen. Inspiratie voor het interieur van ons droomhuis maar ook klusinspiratie want La Fenella is een oude graanmolen van 800 jaar oud en Rene is hier al jaren lang full time aan het klussen om het te restaureren en om te toveren tot een woonhuis met gastenappartementen. 
bron foto: lafenella.com

We kletsen over de verschillen tussen mannen en vrouwen m.b.t. het klussen. De vrouw denkt al aan badjassen en slofjes voor de gastenappartementen terwijl de man nog met rioleringsklussen bezig is.  Zo herkenbaar voor Peter en mij, want ik zit vaak op mijn roze wolk, heb Pinterest borden vol met inspiratie voor het interieur en push Peter om samen ons droomhuis zo snel mogelijk af te krijgen terwijl Peter ziet welk werk er structureel allemaal nog gedaan moet worden. Dit levert natuurlijk weleens discussies op waar wij dus niet de enigen in zijn. Natuurlijk zijn er bij zo’n oud gebouw veel mooie verhalen uit het verleden en Jeannette en Rene leiden ons rond. We zijn erg onder de indruk en het is ook nog eens heel gezellig. Natuurlijk hopen we ook hen ooit in ons klushuis te kunnen rondleiden en te laten zien wat wij ervan gemaakt hebben. Als we terugrijden naar San Pietro besluiten we bij Piccolo Ranch nog even wat te eten met zijn vieren, we worden zoals altijd hartelijk onthaald.
De laatste paar klusdagen zijn ingegaan en we bespreken samen wat we nog af willen krijgen. Op dinsdag is het strakblauw en zonnig, het lijkt wel een echte zomerdag en dat voor 6 november. Op mijn lijstje van klussen staat al een tijdje om de 18 ramen en kozijnen schoon te maken want deze zijn erg smerig en voor het behoud van de nog nieuwe kozijnen is het goed als dit een keer wordt gedaan. Nu is het natuurlijk een prachtig klusje om in korte broek  te doen. Ik ben de hele dag bezig met alleen de benedenverdieping binnen en buiten, het zijn hoge ramen en ik gebruik een lange stok ervoor.
Peter klust verder met passtukjes gipsplaten langs de ramen boven op de slaapkamer.

 Natuurlijk doen we weer alle pauzes buiten in het zonnetje.
’s Avonds maken we voor ons zelf weer een heerlijke driegangen maaltijd klaar want dat doen we wel iedere avond. 
Op woensdag doen we de laatste klussen van deze vakantie. Ik maak boven de rest van de ramen en kozijnen schoon en Peter stort nog een klein betonnen plateau bij de ingang van onze toekomstige badkamer.



Donderdag. De laatste dag van deze klusvakantie beginnen we weer met een heerlijke wandeling. Het is stralend weer en wat genieten we hier toch altijd van, de rust, de natuur, we willen eigenlijk helemaal niet meer naar Nederland. Het lijkt wel voorjaar en al snel heb ik spijt van mijn lange broek en vest. Een korte broek en een hemdje was veel beter geweest. 

In onze straat is een buurman bezig om een oude boom te snoeien. Ik vraag hem hoe oud de boom is en hij zegt: "secolare", oftewel meer dan honderd jaar oud. 

Hij vindt het goed als ik hem op de foto zet. Een andere familie is in de straat bezig met de olijvenpluk en laden grote kisten vol olijven in.

Als we weer een eind verder zijn gelopen komt er bij een boerderij een oud mannetje naar ons toe: Gutentag zegt hij want hij denkt dat we Duitsers zijn. Het is een aardige man. We vertellen dat we Nederlanders zijn en de eigenaren zijn van de oude school in San Pietro. Hij is een Sardijn en woont nu in Le Marche, hij vertelt een heel verhaal over Duitsland en dat hij van 1960-1966 in Duitsland heeft gewerkt en zelfs nog de Berlijnse muur heeft gezien. Half in het Italiaans, half in het Duits en Engels praat hij tegen ons. Wij proberen natuurlijk alleen in het Italiaans te praten. Na een tijdje praten wandelen we weer verder. 













 Wanneer we onderweg op een willekeurige plek stoppen om een broodje te eten ziet Peter in een greppel naast de weg een zwarte tas liggen. Hij kijkt erin, de tas is een beetje nat, er zitten allerlei sleutels en identiteitspapieren en verzekeringspasjes in van een Italiaan. We besluiten dat we dit toch maar moeten meenemen om naar het politiebureau te brengen. Dus na de wandeling gelijk naar het dorp gereden naar de Polizia Municipale.

De vrouwelijke politie agente zegt dat we moeten wachten omdat we het samen open gaan maken i.v.m. mogelijke inhoud van geld of waardepapieren. Ze vindt naast alle pasjes een portemonnee en een bonnetje van een geldopwaardering van een mobiele telefoon. Ze belt het nummer en de man die opneemt is de eigenaar van de tas. De politieagente vertelt aan ons dat hij slachtoffer is geweest van diefstal en dat de dieven de tas waarschijnlijk van zich af hebben gegooid nadat ze het geld eruit hadden gehaald.

De rest van de dag maken we ons klushuis weer aan kant en verhuizen we ons bed en kasten naar een andere kamer zodat we de volgende klusvakantie in de logeerkamer kunnen isoleren, gipsen en het plafond kunnen plaatsen. 

Vrijdagochtend rond 08.00 uur vertrekken we weer uit San Pietro, de klusvakantie zit er weer op. De reis gaat voorspoedig en om 16.15 uur komen we aan in Wettolsheim in Frankrijk waar we een overnachting hebben geboekt. Het is een klein dorpje midden tussen wijngaarden. Alles is prachtig in herfstkleuren. We wandelen door het dorp en stoppen even bij een monument voor de Eerste Wereldoorlog. Het is zondag precies 100 jaar geleden dat de vrede werd getekend. 

 's Avonds gaan we uitgebreid uit eten en kijken terug op een geslaagde vakantie.


De volgende ochtend is de tweede reisdag aangebroken. Eerst nog even genieten van het mooie uitzicht vanuit onze hotelkamer.


Onderweg hebben we deze dag veel regen maar gelukkig kunnen we ook genieten van de mooie herfstkleuren.

Aan het einde van de middag halen we onze lieve Rosso weer op bij Peter zijn ouders in Harmelen. En onderweg in de auto maak ik alweer een paar mailtjes klaar voor de verschillende mensen in Italie over verbouwingszaken. Zoals Ramses Shaffy zei: "we zullen doorgaan" totdat het droomhuis ooit af is en we uiteindelijk naar Italie zullen emigreren.