zondag 12 april 2015

Blog 3: Stof, puin en veel ontmoetingen

Vrijdag 27 maart 2015
Peter is jarig vandaag en onze vakantie is begonnen. We rijden eerst naar Luxemburg waar we een hotelovernachting doen in Chateau d’Urspelt, een echt kasteel!  






Als we ’s middags aankomen maken we een lange wandeling door het mooie Luxemburgse landschap.


’s Avonds eten we een heerlijk diner in het restaurant van het kasteel.




Zaterdag 28 maart 2015
De volgende ochtend slapen we uit en ontbijten uitgebreid in het hotel. Om 11.00 uur vertrekken we en beginnen we aan onze rit van 1200 km naar San Pietro, Italië. Ondanks dat we lange stops maken gaat de reis voorspoedig en om 2 uur ’s nachts komen we in de buurt van ons klushuis. Aangezien we pas de volgende ochtend in ons gehuurde appartement kunnen besluiten we een paar uurtjes in de auto te slapen en de zon te zien opkomen aan zee. Terwijl Peter lekker ligt te slapen, ben ik wakker, ik kan niet slapen.

Zondag 29 maart 2015
Om half zeven rijden we toch maar verder naar San Pietro. Als we op 800 mtr. van ons huis zijn zien we jagers langs de kant van de weg. Midden op de weg ligt een dood wild zwijn. Peter manoeuvreert eromheen met de auto en we rijden verder naar ons klushuis waar we het gereedschap uitladen.
Het is koud en ik ben erg moe, als ik door ons klushuis loop zakt de moed me in de schoenen, wat moet er nog veel gebeuren! Maar dan zien we vanaf het huis een rode bal boven de heuvels opkomen, een prachtige zonsopkomst en alles voelt weer goed!



Peter gaat gelijk aan de slag en monteert een houten trapje die we tijdens de bouw zullen gebruiken om de zolder gemakkelijk te bereiken. 


Om 08.30 uur besluiten we naar ons gehuurde appartement te gaan. We hebben geboekt bij de Nederlanders Germa en Bert van B&B Rosa nel pozzo, zij zijn 10 jaar geleden naar San Pietro geëmigreerd. De laatste 1,5 km ernaartoe is onverhard en heel steil. Aangekomen gaan we gelijk slapen. Als we ’s middags rond 14.30 uur opstaan is het buiten 20 graden, we lunchen in de zon en besluiten de rest van de dag te genieten van de zon en lezen relaxt buiten op deze prachtige plek.



Maandag 30 maart 2015
Vanmorgen om 07.00 uur opgestaan en om 08.30 beginnen we met klussen. Peter gaat de vloer van ons woongedeelte van de begane grond er verder uitslopen want hier willen we vloerverwarming gaan aanleggen.

Ik ruim eerst in de toekomstige slaapkamer de lijkjes op van duizenden vliegen die hier deze winter massaal zelfmoord hebben gepleegd.

Daarna loop ik wat muren na op los stucwerk en kom veel plekken tegen waar het stucwerk met hele stukken tegelijk van de muur afvalt.

Ook veeg ik al het stof en puin (door het sloopwerk van Peter) bij elkaar en vul voor hem met stoffer en blik kruiwagen na kruiwagen. ’s Middags komt Ricardo langs, onze geometra. Hij vertelt dat er nog geen vergunning is vanuit de gemeente voor de verbouwingswerkzaamheden. We mogen dus alleen binnen werkzaamheden doen. Ricardo vertelt ook dat ze vanuit de gemeente geologisch onderzoek hebben gedaan voor het zwembad dat op onze bouwaanvraag staat. We hadden zelf al gezien dat ze in onze afwezigheid hadden gegraven in de tuin, nu wordt dus duidelijk door wie en waarom. Als we ’s avonds terugkomen bij Rosa nel pozzo worden we hartelijk begroet door Germa en Bert, ze zijn erg gastvrij en willen al onze vragen beantwoorden en hun ervaringen met klussen en wonen in San Pietro met ons delen.

Dinsdag 31 maart 2015
De wekker gaat standaard weer om 07.00 uur. Om 08.15 uur vanmorgen komen we gelijk aan bij ons klushuis met onze aannemer Peter. We vragen hem om met de loodgieter en elektricien langs te komen om aan te geven waar de leidingen moeten komen. De sleuven voor water- en elektraleidingen gaan we zelf uitfrezen in muren en vloeren. Eén uur later is hij er al met de elektricien. We nemen alles door en hij adviseert ons om per gastenverblijf één aparte stoppenkast te maken. ’s Middags levert hij gelijk buismateriaal en dozen voor stopcontacten, lichtschakelaars en stoppenkasten.
Het is 25 graden vandaag en we lunchen weer heerlijk buiten in ons T-shirtje in de zon. Na de lunch blijf ik nog wat langer van het zonnetje genieten terwijl Peter alweer druk is met slopen.



Woensdag 1 april 2015
Vandaag gaat Peter frezen. De dikke natuurstenen muren van het huis moeten met zwaar gereedschap worden aangepakt en dit geeft heel veel stof!
Ik ga vandaag in de keuken een oude laag tegellijmresten verwijderen met een lichte boorhamer. Ook hier zijn er hele stukken muur die naar beneden vallen omdat er vocht achter zit. Op dit moment zijn we alleen nog het huis aan het slopen en dat idee maakt me soms wel onzeker.


Als we tussen de middag heerlijk in het zonnetje zitten te lunchen (25 graden) zien we in de velden achter ons huis een ree lopen, wat is het toch een heerlijk plekje!


Kruiwagen na kruiwagen brengt Peter ook deze vakantie naar de jeu de boulebaan, deze raakt al aardig gevuld.


’s Middags komt er een Italiaanse vrouw met haar kleindochter Anna spontaan binnenlopen. Ze woont een paar huizen verderop en in ons beste Italiaans maken we een praatje. Om half zes belt Pauline, de vrouw van aannemer Peter op om te zeggen dat Peter vandaag nog langskomt met de loodgieter. Een kwartier later zijn ze er en nemen we in 1,5 uur tijd alle ruimtes in het pand door qua verwarming en de te frezen leidingen voor water aan- en afvoer. Ook nemen we de verschillende zones door die we onafhankelijk van elkaar willen kunnen verwarmen: 4 zones bestaande uit de 2 gastenverblijven, ons woongedeelte op de begane grond en ons slaapgedeelte en badkamer op de 1e verdieping. Aan het einde van het gesprek geven we hem opdracht om alle putten en riolering buiten voor 4 badkamers, 2 kitchenettes en 1 keuken aan te leggen en daarnaast de aansluitingen binnen voor 1 badkamer die we tijdens de bouw zelf zullen gaan gebruiken totdat de rest af is. Gabriel, de loodgieter, gaat dit uitvoeren zodra de bouwvergunning van de gemeente er is zodat we in onze zomervakantie in september in ons klushuis kunnen verblijven en de kosten die we anders kwijt zijn aan een huurappartement in de verbouwing kunnen steken.
Als we om 19.30 uur terug zijn bij Rosa nel pozzo zijn we gesloopt. We eten heerlijk spaghetti carbonara en drinken er zoals iedere dag natuurlijk een heerlijk rood wijntje bij. Tevreden kijken we op deze productieve dag terug.

Donderdag 2 april 2015
Vanmorgen gaan we eerst naar ons vaste barretje voor een cappuccino en een caffé.

Daarna naar de bakker voor een verzameling broodjes: chocoladecroissant, croissant met marmelade, foccacia met rozemarijn, pizzabrood en een pane molle integrale (zacht bruin brood). De bakkersvrouw is altijd erg aardig.
Daarna weer aan de klus. Peter gaat verder met frezen want nu kunnen we nog herrie maken, straks is het Pasen en dat is in Italië het belangrijkste feest. Ik ga met een schepje en veel emmers de cantina (kelder) in om schepje voor schepje de emmers te vullen met grond zodat we straks 30 cm. meer ruimte hebben tussen vloer en plafond in de kelder. 

Dit moet met de hand gebeuren want de openingen naar de kelder zijn te klein om hier een minigraafmachine doorheen te laten. Peter tilt de zware emmers naar buiten, we gebruiken de grond om onze tuin op te hogen.

Vrijdag 3 april 2015
Dit is onze laatste klusdag voor het vrije paasweekend. Ik schep, al zittend op de vloer, alle gefreesde geulen uit met een schepje zodat hier straks de water- en elektraleidingen in kunnen worden gelegd.

’s Middags komt er een Nederlander Rob spontaan aanwaaien, hij heeft 5 jaar geleden een bouwval in de buurt gekocht en is nu bijna klaar met het opknappen ervan. Hij is erg aardig en we geven hem een rondleiding door ons kluspand. Hij gaat alweer snel terug naar Nederland en we beloven hem om in september te komen kijken in zijn opgeknapte huis in San Pietro. Als we ’s avonds terugkomen bij Rosa nel pozzo komen Michael en Sabine met hun dochter en schoonzoon naar ons toe om zich voor te stellen. Het is een Duits gezin en ze verblijven ook in een huurappartement en net als wij hebben zij ook vorig jaar een bouwval gekocht in de buurt. Michael heeft zelf een aannemersbedrijf in München en heeft 2 eigen Roemeense werknemers meegenomen om te klussen.

Zaterdag 4 april 2015
Vandaag hebben we vrij en gaan een mooie autorit maken. Helaas regent het (voor het eerst deze vakantie) maar het landschap is ook met donkere regenluchten prachtig! We rijden naar de kust en ’s middags gaan we langs bij een grote bouwmarkt en de IKEA waar we spullen (matrassen, lattenbodems, kussens, keukengerei) kopen zodat we in september in ons klushuis kunnen verblijven.

Zondag 5 april 2015
We slapen uit en blijven de hele ochtend relaxen in ons appartementje. Het regent de hele dag pijpenstelen. Om 12.45 uur rijden met Bert en Germa mee naar Agriturismo Il Casale waar we een paaslunch gaan eten. Ook het Duitse gezin is er bij en het is erg gezellig. 


Bert en Germa vertellen over hun emigratie van 10 jaar geleden naar San Pietro en we leren veel die middag. De wijn vloeit rijkelijk en zoals gebruikelijk op feestdagen in Italië komt er geen eind aan de gerechten die worden gebracht: aperitieven met kaasjes en worst en stokbrood, gesmoorde lamslevertjes, gebraden geitenvlees, rollade gevuld met erwtjes, biefstukreepjes met sla en cherrytomaatjes, verschillende soorten pasta, lasagne, groenten en gebakken aardappelen en natuurlijk panecotta, paasbrood en koffie met keuze uit diverse grappa’s (limoncello, bananenlikeur, anijslikeur) toe. We moeten al deze drankjes natuurlijk wel even proeven. Om 18.00 uur verlaten we het restaurant en moeten we 35, - per persoon betalen, al het eten en drinken was de hele middag bij deze prijs inbegrepen, ongelooflijk!

Maandag 6 april 2015
We gaan naar ons klushuis maar doen vandaag alleen klusjes die geen geluid maken want 400 mtr. verderop zien we dat het kerkje van San Pietro volloopt met mensen voor de paasmis en ’s middags zit het restaurant Piccolo Ranch (schuin tegenover ons huis) overvol voor de lunch van 2e paasdag.

Het is vandaag bewolkt en iets frisser dan voor de Pasen maar gelukkig is het wel weer droog geworden. Samen zetten we stempels bij de ingestorte muur in onze kelder. 

Deze muur zal een volgende klusvakantie moeten worden herbouwd. Peter graaft hierna verder zijn tunnel onder het huis uit waar de afvoerbuizen in moeten komen. Uiteindelijk lukt het hem om een zeven meter lange tunnel te graven onder de gastenverblijven waar alle leidingen kunnen worden aangelegd.


Dinsdag 7 april 2015
Als ik 's morgens de luiken van ons appartement open zien we een mix van wolken en zon.

Vandaag kunnen we gelukkig weer herrie maken want er moeten nog veel sleuven gefreesd worden. Peter gaat ’s morgens al bijtijds naar het klushuis en ik blijf die ochtend even in ons huurappartement, even bijkomen want de energie is bijna op. Even aan mij blog schrijven en internetten. ’s Middags wandel ik in 20 minuten naar ons klushuis, in de verte zie ik op de bergtoppen sneeuw liggen. Aangekomen bij het klushuis maak ik de lunch klaar.


Daarna weer met stoffer en blik alle geulen uitscheppen die Peter ’s ochtends heeft gemaakt.
Later die middag komt een Duits stel spontaan bij ons binnenlopen, Viktor en Diana, zij hebben een paar jaar geleden een huis helemaal laten opknappen en wonen 9 maanden per jaar tegenover het kerkhofje van San Pietro. In een mix van Duits, Engels en Italiaans kletsen we met hen. We beloven dat we in september ook bij hun huis zullen komen kijken. Aan het einde van de middag komt onze aannemer Peter langs en we bespreken met hem dat hij alle dozen voor stopcontacten en lichtschakelaars en stoppenkasten zal gaan plakken tijdens onze afwezigheid in de sleuven die wij hebben gemaakt.

Als we ’s avonds terugkomen bij Rosa nel pozzo nodigt Bert ons uit om de volgende avond met hen en de Duitsers mee te eten. Natuurlijk nemen we deze uitnodiging aan. Terwijl we staan te praten zien we weer een horde reeën door het veld rennen.

Woensdag 8 april 2015
Vanmorgen rijden we eerst naar een bouwhandel in San Michelle al Fiume. Met de meneer van de bouwhandel bespreken we dat we hem een grote bestelling zullen mailen voor onze klusvakantie in september. Als we terugrijden naar ons klushuis besluit ik de laatste 2 kilometer te wandelen om mooie landschapsfoto’s te maken van de omgeving. 










Onderweg kom ik een Italiaanse buurvrouw (ze heet Bruna) tegen die haar hond uitlaat. Ze vertelt dat ze goede herinneringen heeft aan onze school waar ze 5 jaar op de basisschool heeft gezeten. Gelukkig dat we tegenwoordig ons goed kunnen redden in het Italiaans, zo kunnen we gezellig kletsen met alle buurtgenoten. Ik maak ook nog een praatje met onze directe buurman, de vader van Simone.
's Middags als ik na de lunch nog even geniet van het zonnetje hoor ik dat we wederom aanloop hebben. 2 Nederlanders Gerard en Margreet die een vakantiehuis hebben even verderop geven we een rondleiding door ons pand. Margreet is de zus van Rob die we eerder deze vakantie hebben ontmoet. Zij vertelt dat haar dochter hier in San Pietro gaat trouwen deze zomer en ze is druk om alle bruiloftsgasten onder te brengen voor de bruiloft. We beloven ook hen dat we in september hun opgeknapte vakantiehuis zullen komen bekijken, het wordt nog druk in september met al die retourbezoekjes!

’s Avonds bewonderen we het woonhuis van Bert en Germa en kletsen de hele avond Duits (dit is wel zo beleefd omdat Michael en Sabine erbij zijn). Ook de teckels Guusje en Hannes zijn erg lief.


Germa heeft heerlijk gekookt en we proeven de door Bert zelfgemaakte limoncello en droplikeur. Een beetje soezerig en moe van alle indrukken en gezelligheid gaan we ons bedje in.

Donderdag 9 april 2015
De laatste klusdag is aangebroken. Ik start met mijn laatste veegsessie van deze vakantie (en zing erbij: Lang zal ze vegen, Lang zal ze vegen, Lang zal ze vegen in de gloria!) zodat het klushuis weer vrij wordt gemaakt van stof en puin. Peter boort nog een paar grote gaten door de dikke natuurstenen muren en vloeren voor een standpijp en beluchtingspijpen voor de badkamers en voor de afvoeren voor de badkamer die voor september in ieder geval bruikbaar moeten zijn.

Peter hangt de boiler en wastafel op en dan zit het er echt op voor deze klusvakantie. Ik geniet ’s middags nog even van het zonnetje want inmiddels is het alweer 25 graden en strakblauw.

Vrijdag 10 april 2015
Vanmorgen vertrekken we om half negen voor onze terugreis naar Nederland in 2 dagen. We maken nog 1 stop bij ons klushuis en nemen afscheid van de priester, onze overbuurman. We vertellen hem dat we pas in september terugkomen en wensen hem een goed voorjaar en zomer toe. Hij schudt ons met beide handen de hand en wenst ons een goede reis.
Een goede reis is het niet vandaag want zowel bij de Gotthard als in Bazel hebben we 2 keer lange files waardoor er 2 uur reistijd bij komt. ’s Avonds om 19.00 uur komen we aan in Zuid Duitsland, in Rheinhausen waar we een kamer hebben gehuurd om te overnachten. Het is een rustig plaatsje niet ver van de snelweg, het is fijn om nog even een avondwandeling te maken na deze lange reisdag. We bespreken met elkaar de andere reismogelijkheden om in de toekomst naar ons klushuis te reizen (autotrein, vliegtuig, reizen via berghut aan Lago Iseo) want op deze manier overdag rijden met zoveel files zien we niet meer zitten.




Zaterdag 11 april 2015
Vandaag rijden we de laatste 650 km naar huis. Nu gaat de reis wel voorspoedig en we komen we ’s middags aan in Den Haag, het stormt en regent…. We missen Italië nu al weer...